שק שינה למטייל
שק שינה הינו פריט חשוב מאוד לכל מטייל, ובעיקר לתרמילאים או לאנשים שעושים טיולים מאומצים. דמיינו לעצמכם מצב – עברתם יום שלם של טרק מדהים בהר או בשביל כלשהו בעולם, הגעתם ללילה סחוטים מעייפות, הקמתם מאהל, אכלתם ארוחת ערב, הלכתם לישון ואז – היה לכם קר מדי במהלך הלילה, התעוררתם כמה פעמים מהקור ולא ישנתם טוב. סביר להניח שהיום שאחרי, ואולי אף הטרק כולו יפגע כיוון שלא הצלחתם להשיג שינה טובה.
לא קל לעשות בחירה בין המגוון הרב של שקי השינה למטיילים הנמצאים כיום בחנויות.
לפני שבוחרים שק שינה, כדאי לדעת את אופי הטיול שלכם (גם הקרוב וגם בכלל – כיוון ששק שינה זהו מוצר שנשאר לזמן רב). שאלות אלו יעזרו לכם להחליט איזה שק מתאים לכם:
- האם אתם מתכוונים לשאת את שק השינה בתרמיל, כך שעליו להיות קטן וקל משקל? או ששק השינה יהיה ברכב ואז אין צורך להתחשב בשיקול זה?
- מה טווח הטמפרטורה הצפוי במקום אליו אתם הולכים? ככל שתשנו במקום קר יותר, שק השינה יצטרך לבודד טוב יותר, ולכן הוא יתפוס יותר משקל ונפח – או שעלותו תהיה גבוהה יותר.
- מה האקלים השורר ביעד הטיול: אם מאוד לח או גשום, תעדיפו שק שינה במילוי סינתטי, אך אם אין חשש לרטיבות – פוך הוא הבחירה המועדפת. (הסבר על ההבדלים בהמשך).
צורת שק השינה
שקי שינה למטיילים באים בצורות שונות:
- שק שינה מרובע – צורת שק שינה מלבני, הצורה הרגילה והנפוצה ביותר. בדרך כלל צורה זו מאפיינת את שקי השינה המתאימים לקמפינג: הם גדולים יותר ורחבים.
- שק שינה מומיה – שק שינה זה יהיה רחב באזור הכתפיים, והולך ונהיה צר ככל שמתקרבים לרגליים. יתרונותיו של שק שינה כזה הם בשמירה על חום הגוף – כיוון שהרגליים יהיו צמודות יותר, ואין מקום לחום שנוצר מהגוף להתפזר בו – וכן בחיסכון בנפח ובמשקל. רוב שקי השינה המקצועיים יהיו בצורה כזו.
מילוי שק השינה
רמת הבידוד של שק השינה וכן תכונות נוספות שלו נקבעות ע"י המילוי:
מילוי סינתטי – מילוי המיוצר בטכנולוגיה מתקדמת באופן מלאכותי. מדובר במילוי העשוי לרוב סיבים חלולים המאפשרים קליטה של אוויר לצורך בידוד. ככל שיש יותר מעברי אוויר בסיבים, כך המילוי יותר איכותי. מילוי נפוץ לשקי שינה הוא פוליאסטר-הולופייבר-מיקרופייבר.
תכונה חשובה של מילוי סינתטי היא העובדה שאם שק השינה נרטב, המילוי מאבד רק מעט מיכולת הבידוד שלו, ומתייבש באופן מהיר יחסית.
כיום, ישנם מילויים סינתטיים המתקרבים בתכונותיהם למילוי פוך טבעי.
מילוי פוך טבעי – יתרונותיו של מילוי זה מתבטאים בכך שהחומר הוא קל יותר, מבודד טוב יותר באותו משקל מול חומר סינתטי, ואינו קורס לאורך זמן.
לעומת זאת, אם שק השינה מפוך יירטב, הפוך יאבד כמעט לגמרי את יכולת הבידוד שלו, יהפוך לכבד יותר וייקח לו זמן רב להתייבש.
טווח טמפרטורות
שקי שינה שונים מתאימים לטווחי טמפרטורות שונים. בשנים האחרונות נכנס לשימוש תקן לבדיקת רמת הבידוד של שק השינה. למעשה קיימים שני תקנים – אירופאי ואמריקאי, כשהאירופאי הוא המחמיר מביניהם (עוד על התקן לבדיקה בהמשך).
יש לבדוק את הטמפ' הצפויות במקום היעד, ולבחור בשק שינה שיוכל להיות נעים בטמפ' הנמוכה ביותר שצפויה.
ככלל, על סקאלת טווח הטמפ' של שק השינה, מציינים לרוב שלוש נקודות:
- Maximum – הטמפ' הגבוהה ביותר בה אפשר לישון בשק בלי להזיע באופן מופרז (אחרת צריך לפתוח אותו).
- comfort – הטמפ' הנמוכה ביותר בה אישה יכולה לישון בשק השינה ושיהיה לה נעים.
- limit– הטמפ' הנמוכה ביותר בה גבר יכול לישון בשק השינה ושיהיה לו נעים.
- extreme – הטמפ' המינימלית שבה אישה יכולה לשרוד בשק השינה.
כדאי לבחור בשק שינה שנקודת ה-comfort שלו תהיה תואמת לטמפ' הנמוכה ביותר הצפויה לנו.
מה עוד כדאי לדעת על שק שינה למטייל?
כיצד לנצל את שק השינה באופן מיטבי? ה"חום" שאנו מייצרים יוצא משק השינה בשתי דרכים אפשריות: הראשונה היא בבריחה דרך החריצים בשק השינה (ככל ששק השינה מבודד יותר טוב – יש פחות איבוד חום בדרך הזו), והשנייה בהולכה של חום לקרקע כתוצאה ממגע הגוף בקרקע (דרך שק השינה). המשמעות היא, שיכול להיות לנו שק שינה שמבודד מעולה, אך אם נישן ישירות על קרקע קרה החום יאבד בקלות ואנו נתקרר. משום כך חשוב לדעת שמזרן מתחת לשק השינה הוא חיוני, במיוחד באיזורים קרים, ולא רק בשביל הנוחות.
כמו כן, מומלץ לפתוח את שק השינה כ-15 דקות לפני תחילת השינה, כדי שהוא יתנפח.
בכל הנוגע לכביסה – רצוי לא להרבות בכיבוס שק השינה, ואם כן, יש לעקוב אחרי הוראות היצרן.