טבעות טיפוס – טבעת היא אמצעי טיפוס מתכתי, בדרך כלל עשוי מסגסוגת של אלומיניום (תערובת מתכות) אך יש גם טבעות מפלדה או מטיטניום. הטבעת מאפשרת לחבל או לעזרי טיפוס וגלישה אחרים להתחבר ולהתנתק בקלות למטרות כמו תחנת עגינה ולחבר בין חבלים, רצועות או עגינות. בנוסף, הטבעות יכולות לשמש גם כאמצעי חיכוך.
הטבעות מתחלקות בעיקר לשני סוגים: טבעות ננעלות וטבעות שלא ננעלות.
חלוקה יותר מדויקת ומפורטת של הטבעות היא למספר סוגים על פי צורת הטבעת, ועל כך נפרט כעת.
סוגי טבעות
טבעות אובליות
טבעת אובלית היא הצורה המקורית של הטבעות, טבעת ורסטילית ונוחה שדומה בצורתה לביצה. זו טבעת סימטרית בעלת מפתח שער לא גדול. ביחס למשקל הנמוך ולצורתה חסרת הפינות, זוהי טבעת נוחה מאוד בעבודה עם גלגלות ועיגונים.
יתרונות: נוחה יותר לנשיאת ציוד רב ביחס לטבעות מצורות אחרות, מומלצות לעבודה עם גלגלות.
חסרונות: מפתח שער קטן, ובעלת מסה גדולה יותר ביחס לטבעות מצורות אחרות.
טבעות אגסיות
טבעות רחבות בצד אחד ומאוד צרות בצד האחר, מקור השם נובע מצורת הטבעת שדומה מאוד לאגס. מתאימות מאוד לשימוש על רתמה. בשל המפתח והשער הרחבים יש מקום רב על הטבעת, מה שמאפשר שימוש במספר חבלים או רצועות.
יתרונות: מפתח ושער רחבים. מיועד בעיקר לאבטחה וגלישה.
חסרונות: לרוב כבדות ויקרות יותר, לא חזקות כמו טבעות מצורה 'D'.
דוגמה לטבעת אגסית (Twist Lock):
טבעות D
טבעת שפותחה במקור מהטבעות האובליות. צורתה דומה לאות 'D' ונועדה לנצל טוב יותר את חוזק המבנה. טבעות אלו בדרך כלל חזקות מאוד אך בעלות מיפתח קטן יותר בצורה הסימטרית אל מול מיפתח רחב יותר בטבעת 'D' אסימטרית.
יתרונות: צורה ומבנה חזק מאוד ומיפתח שער רחב יותר מטבעות אובליות.
חסרונות: מפתח שער קטן יותר מטבעות 'D' אסימטריות ולרוב יקרות יותר מטבעות אובליות.
טבעת סימטרית ולא סימטרית
בטבעת סימטרית העומס המופעל לאורך הטבעת בעת מתיחה כמעט שווה על שני צידי הטבעת. במקרה כזה העומס יהיה בדרך כלל כפול מהעומס המקסימלי של הצד החלש של הטבעת, הצד עם השער. טעות נפוצה היא המחשבה כי עובי הצד האחורי השלם של הטבעת משפיע על החוזק הכללי של הטבעת בכיוון ציר האורך.
בטבעת לא סימטרית (D, אגסיות) העומס אינו מתחלק שווה בין חלקי הטבעת והעומס בעצם עובר ברובו לגב הטבעת שלרוב הוא עבה וחזק יותר. במקרה של טבעת לא סימטרית העומס המקסימלי של הטבעת גדול מפעמיים העומס המקסימלי של הצד החלש יותר ובכך מבנה וחומר הטבעת מנוצלים טוב יותר.
אז אחרי שלמדנו קצת על סוגי הטבעות הקיימות, נעבור לסוגי נעילת השער המתחלקים לטבעות ללא נעילה ולטבעות עם נעילה.
טבעות ללא נעילה (בעיקר לטיפוס)
שימוש בטבעת זו נפוץ בקרב מטפסים אשר נדרש מהם להשתמש ב"הקלפה" מהירה של הטבעת לחבל או לאביזר מסוים אחר כאשר יש פחות חשיבות לנעילת הטבעת. מאופיין בעיקר בהובלה על ראנרים (אמצעי חיבור לעגינה), נשיאת אבני עיגון וגיבוי בחלוקת משקל.
שער של טבעת ללא נעילה יכול להגיע בצורות שונות, ולכל אחד מהם יש את היתרונות והחסרונות שלו:
שער כפוף –
קל מאוד להקלפה עם חבל, עמיד בפני חבלות, כבד יותר משער גשר חוט.
שער גשר חוט (Wire gate) –
קלת משקל , פחות עמידה משער כפוף או ישר.
טבעות עם נעילה
ישנם סוגים שונים של נעילה לטבעת, בדרך כלל כל נעילה מיועדת לשימוש אחר:
- SCREW LOCK – נעילה מסוג הברגה כאשר הסגר מתברג על החלק האחורי של השער.
- TWIST LOCK – נעילה קפיצית, בה יש צורך בסיבוב הסגר על מנת לפתוח את השער.
- TRIPLE LOCK – משלבת בין שני סוגי הנעילה, כלומר יש צורך גם בשחרור ההברגה וגם לחיצה על מנת לפתוח את השער.
- BALL LOCK– נעילת טוויסט, בנוסף כפתור עליו יש ללחוץ לשחרור הנעילה.
נתונים ומושגים חשובים >>
גודל
טבעות שונות מגיעות במגוון גדלים. טבעות גדולות הן בעיקר קלות "להקלפה" של החבל – מיפתח גדול יותר של השער, ויכולות להחזיק יותר ציוד עליהן. עיקר השימוש בטבעות גדולות הוא לגלישה ואבטחה. טבעות קטנות יותר בדרך כלל קלות יותר ותופסות פחות מקום על הרתמה, אך יכולות להקשות על "ההקלפה".
מיפתח שער
נתון חשוב, שצריך לשים לב אליו כאשר בוחנים את גודל הטבעת וההתאמה של הטבעת לצרכים שלנו. מיפתח השער נמדד במילימטרים. לדוגמה, מיפתח קטן יכול לגרום לאצבעות להיתקע כאשר מחברים ציוד, אך מיפתח עמוק מדי יכול גם לגרום לקושי בהכנסת ציוד או הקלפת חבל.
חוזק
חוזק של טבעת אנחנו בודקים בעזרת שלושה מדדים: אורך, רוחב, וכאשר השער פתוח. נתונים אלו לרוב כתובים על גב הטבעת (החלק העבה) ומתארים מה העומס שהטבעת יכולה להחזיק.
עומס הקריעה נמדד בקילו ניוטון, כאשר קילו ניוטון 1 שקול ל-100 קילוגרם.
לדוגמא: 6KN = 600KG
(יש לשים לב שהטבעת בעלת תקן UIAA \ CE ).
משקל
המשקל הוא גורם משמעותי וחשוב בעיקר בקרב מטפסים. יש לו משמעות רבה על כמות הציוד שהמטפס יכול לסחוב עליו, ולכן ככל שהטבעות יותר קלות – כך הן יותר אידאליות עבור המטפס. כמובן שלא תמיד טבעת קלה עדיפה על פני טבעת כבדה, היות ואת הנתונים יש להתאים לפעולות ולצורך של המשתמש.
סימון תקן הבטיחות של טבעות הטיפוס ונתוני העומס שלהן מוטבע על גבי הטבעות עצמן.
יש לבדוק את הנתונים טרם הקנייה והשימוש.
על גבי הטבעת, סימון הנתונים יראה כך:
אז מה היא הטבעת המושלמת עבורי?
לאחר שקראנו קצת על סוגי הטבעות השונות הבנו כי בבחירת הטבעת יש להתחשב בגודל, משקל, צורה, סוג שער ומיפתח על מנת להתאים את הטבעת בצורה הטובה ביותר לצרכים שלנו.
חשוב להבין שמאפיינים שונים בטבעת המתאימים אותה לפעולה מסוימת, לא בהכרח יתאימו לצורך אחר. לדוגמה, עבודה בגובה אל מול טיפוס ספורטיבי. בשנים האחרונות ישנם סוגים שונים ומגוונים של טבעות בגדלים, בצורות ובמחירים שונים.
רק לאחר שנבין איזו פעולה ברצוננו לבצע, נוכל לבחור את הטבעת בעלת הייעוד הנכון.
שימו לב – אם כעת אתם צועדים רק את צעדיכם הראשונים בעולם הטיפוס והגלישה, מומלץ לחלק את השימוש המתוכנן לקטגוריות ורק לאחר מכן להתאים את הטבעת לפעולה אותה אתם מעוניינים לבצע. למשל:
- אבטחה וגלישה: טבעות עם שער ננעל מתברג או קפיצי (Screw\Twist lock).
- טיפוס ספורטיבי: בעיקר לטיפוס הובלה – שימוש ב"ראנרים", נבחר בטבעות D אסימטריות עם שער ישר, כפוף או גשר חוט (קל מאוד ל-"הקלפה").
לאחר שחילקתם את השימושים השונים לקטגוריות והבנתם את הצורך שלכם, לכו וראו את הטבעות, וודאו כי הנתונים שלהן מתאימים לדרישה שלכם ושהן יעמדו במשימה.
טיפ קטן >>
בשלב ההתחלה בתחום לכו לחנות מקצועית ובחנו בידיים – איזו טבעת הכי נוחה לי, מה הכי מתאים ומרגיש לי נוח ביד ועם מה אני הכי מסתדר. לדוגמה, אם אתם בוחנים טבעות "SCREW LOCK" (הברגה) נסו להבריג את השער מספר פעמים, או אם אתם בודקים טבעת עם שער כפוף, נסו "להקליפ" מספר פעמים לחבל.
איך ניתן לדעת אם הטבעת שלי תקינה או לא?
ישנם מספר "כללי ברזל" שעל פיהם נדע אם הטבעת תקינה או לא:
- סדקים חיצוניים בטבעת.
- הברגה פגומה או עקומה.
- שער עקום / לא נסגר עד הסוף.
- פין שבור, סדוק או עקום.
- קורוזיה על שטחים גדולים בטבעת.
- נפילה מגובה של 3 מטרים ומעלה (אף על פי שלא תמיד יש סמנים חיצוניים הטבעת יכולה להינזק מבפנים).
- קצוות חדים – בדרך כלל נובע מחיכוך לאורך זמן או ממגע ממושך עם אביזרי מתכת או ברזל. לא תמיד פוסל טבעת אך יש לוודא כי אין חיכוך שיכול לגרום לקרע בחבל.
- עבר לא ידוע – חשוב מאוד לדעת מאיפה הגיעה הטבעת. האם היא עומדת בתקן? האם בוצע בה שימוש קודם שלא ידוע והיה יכול לגרום לנזק לטבעת? מהסיבה הזו, אין החזרה והחלפה של מוצרי טיפוס וגלישה בחנויות המקפידות, על מנת לא לסכן חיים.