המושג "טיפוס" כולל בתוכו סוגים שונים ומגוונים של הגדרות ומונחים, ישנן שיטות שונות ולכל אחת מהן אמצעים וטכניקות יעודיות.
בכתבה זו, נסביר לכם על המונחים הבסיסיים בעולם הטיפוס ונפרט על כל אחד מסוגי הטיפוס השונים.
בולדרינג:
סגנון הטיפוס הפשוט ביותר להבנה מבין שלל סוגי הטיפוס (גם למטפס המתחיל). טיפוס בולדרינג הוא טיפוס ללא חבל וללא מאבטח. בטיפוס זה כל נפילה תהיה בדרך כלל עד הקרקע ולכן המסלולים הם מאוד קצרים ביחס לסוגי טיפוס אחרים. בטיפוס זה המסלולים דורשים הרבה מאוד כוח ומספר מצומצם של צעדים שצריך לבצע על מנת לסיים את המסלול. המסלולים מדורגים לפי רמת קושי.
לטיפוס בולדרינג יש שתי אפשרויות, טיפוס אורבאני בתוך מכון או קיר טיפוס המיועד לכך (בתחתית העמוד יפורטו קירות הטיפוס בארץ), או טיפוס בשטח על בולדר (סלע גדול בודד שנפל מן המצוק).
טיפוס חופשי:
סגנון הטיפוס השכיח ביותר. טיפוס בעזרת הידיים והרגליים באמצעות אחיזות על גבי סלע או קיר טיפוס. בטיפוס חופשי המטפס מחובר באמצעות רתמה וחבל והמאבטח אחראי לתפוס את המטפס בעת נפילה.
טיפוס חופשי ניתן לסווג לשלוש קבוצות:
טיפוס ספורטיבי –
טיפוס בהובלה, כאשר יש מאבטח ומטפס המחוברים בחבל, המטפס מעגן את עצמו למצוק או לקיר על ידי חיבור החבל דרך ה"ראנר" (2 טבעות המחוברת ע"י רצועה קצרה) המאובטח לעגינות מובנות במצוק או בקיר, נקראים גם בולטים (Bolt). לכל אורך הטיפוס המאבטח דואג לתפוס את החבל על מנת למנוע מהמטפס ליפול.
טיפוס טראד (מסורתי, Traditional) –
בניגוד לטיפוס הספורטיבי בהובלה בטיפוס זה המטפס משתמש בסוגים שונים של אבני עיגון-עגינות לא קבועות בסלע אשר המוביל (המטפס) מניח בחריצים במצוק. בטיפוס זה אין עגינות קבועות בקיר ועל המוביל (המטפס) לסדר בעצמו את העגינות. בדרך כלל מבצעים טיפוס טראד במספר פיצ'ים (קטע טיפוס בין שתי תחנות).
טופ-רופ-
שיטה שנועדה בעיקר לאימונים כאשר העגינה עוברת מהמאבטח דרך התחנה האחרונה בסוף המסלול ויורדת אל המטפס, כלומר לא דורשת מהמטפס דבר מלבד לטפס בעזרת הידיים והרגליים והמאבטח אחראי לצמצם את החבל למקרה של נפילה. שיטה זו מעולה למתחילים או למי שעדיין מפחד מנפילות.
טיפוס מלאכותי (Aid , אייד):
בטיפוס מלאכותי משתמשים בעיגונים על מנת להתקדם על גבי המצוק. אך סוג טיפוס זה, שלא כמו בטיפוס חופשי, אינו משתמש בעיגונים רק לצורך אבטחה אלא גם לצורך התקדמות על המצוק. במילים פשוטות, המטפס לא צריך להשתמש רק בכוח ידיים ורגליים על מנת לטפס.
טיפוס זה ידוע כסוג טיפוס הדורש יכולת טכנית גבוה ושימוש נכון באמצעים, בנוסף יש דגש גדול מאוד על היכולת המנטלית ולא רק הפיזית של המטפס.
סולו ( Free Solo):
סוג הטיפוס המסוכן ביותר, כאשר המטפס הוא ללא אבטחה וללא חבל, מטפס בדרך כלל המסלולים דומים למסלולים ספורטיבים בהובלה פרט לחבל ולמאבטח, ההבדל העיקרי בין בולדרינג טיפוס סולו הוא בדרך כלל גובה המצוק או הקיר.
דוגמה טובה לכך הוא אלכס הונולד המטפס "פרי סולו" המפורסם בעולם.
Deep water Solo:
עוד סגנון טיפוס ללא חבל וללא מאבטח, רק שהפעם בתחתית המסלול יש מים (ים או בריכה) למקרה שהמטפס נופל, כך שהנפילה תהיה בטוחה. טיפוס זה לא דורש ציוד מלבד שק מגנזיום ונעלי טיפוס, לפעמים גם סירה קטנה מכדי להגיע למצוק.
אז… איזה טיפוס אתם?!
אז אם אתם רק נכנסים לעולם הטיפוס ולא יודעים איך או עם מה להתחיל, בשביל זה אנחנו כאן כדי לעזור בבחירה. בתור התחלה מומלץ ללכת לקיר טיפוס לקבל הדרכה מסודרת לגבי איך לטפס וכמה טיפים בסיסיים, קירות הטיפוס בארץ ברובם הם של בולדרינג וכמה מהם גם כוללים מתחמי טיפוס בהובלה (מותר לטפס רק לאחר קורס הובלה על ידי מדריך מוסמך).
על מנת לעזור בבחירה של קיר הטיפוס קיבצנו עבורכם מספר אתרי הטיפוס בארץ:
אזור הצפון:
- קיר טיפוס עפולה.
- קיר יואב בחיפה .
- קיר שגיא ברמת ישי- בעל קירות הובלה וטופ-רופ.
- קיר עפולה- בפארק עירוני עפולה.
- בולדר חיפה- קיר טיפוס בולדר.
- "קמפוס" כרמיאל- אולם בולדרינג .
אזור מרכז :
- "קיר איילת" קריית אונו- קיר טיפוס בולדר, הובלה ו18 עמדות טופ-רופ.
- Performance Rock תל אביב- אולם בולדר (סניף דרום וסניף תל אביב).
- Rock gym קיבוץ העוגן- אולם טיפוס גדול, קירות הובלה טופ-רופ בנוסף גם מתחם בולדר.
- "קיר ירושלים- סמוך לאצטדיון טדי , ה"תקרה הגבוה ביותר", 21 מטר.
- "The Bloc"- אולם בולדר.
- "ונגה" פתח תקווה- אולם בולדר.
- ויקינג מועדון טיפוס- קיר טיפוס בולדר בתל אביב.
- טיפוס אורבאני- פארק המדע, רחובות.
- בולדרלנד- כפר סבא, מתחם גדול של בולדרינג בנוסף ג ם מתחם לילדים קטנים.
- "מאנקיז",נתניה- קיר טיפוס בולדרינג, ממוקם בקניון BIG נתניה.
- קיר טיפוס ICLIMB- תל אביב, קיר טיפוס הובלה וטופ-רופ בפארק הירקון.
- קיר טיפוס ICLIMB- ראשון לציון.
אזור דרום:
- קיר טיפוס Performance rock- באר שבע.
- "שחמטיפוס"- אולם בולדרינג בקריית מלאכי.
אם אתם כבר רמה מעל, ביקרתם בקיר טיפוס ומעוניינים בשטח אמיתי – בישראל יש מספר אתרי טיפוס המאושרים לטיפוס ומתוחזקים על ידי מועדון המטפסים הישראלי.
להלן אתרי הטיפוס:
- בין אורן
- בית אריה
- גיתה
- קיסרא
- שילת
- ערבה
- דלתון
- המצוק הנעלם
- המצוק השקרן
- זכרון יעקב
- זנוח
- מצוק היונים
- כפר גלעדי
- תמרים
- עין פארה, עין פרת
פירוט רחב ומקצועי על אתרי הטיפוס אפשר למצוא באתר מועדון המטפסים הישראלי, נוסף על כך ישנו ספר יעודי בשם ,"Guidebook" לאחר שנים של עבודה יצא לאור ספר הדרכה על מקומות טיפוס, הספר ממפה את המקומות המאושרים לטיפוס ומדרג מסלולים בשטח.
לסיכום, עולם הטיפוס הינו מקצועי, מורכב ומעניין, המפתח את היכולות הפיזיות והמנטליות של המטפס.
חשוב מאוד, במיוחד עבור מטפסים מתחילים, ללמוד את התחום ולבצע טיפוס עצמאי לאחר הסמכה מתאימה. כמו כן, לפני כל יציאה לשטח, מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע בנוגע לשימוש וקניית ציוד נכון ותקין על מנת להימנע מפציעות ותאונות.